Informatie over zonnepanelen

BTW Regeling

BTW op zonnepanelen

Als u zonnepanelen aanschaft, kan u de btw daarvan terugvragen bij de belastingdienst.  De belastingdienst ziet u namelijk als ondernemer voor de btw als u zonnepanelen aanschaft. Een mooie tegemoetkoming in de aanschafkosten van de zonnepanelen want het bedrag dat u terugkrijgt kan al snel oplopen tot een paar honderd euro. Hoe het in zijn werk gaat bij het terugvragen van de btw op de aanschaf van uw zonnepanelen, is afhankelijk van of u ze particulier aanschaft of dat u al geregistreerd staat als ondernemer voor de btw. Lees hieronder meer over wat Solar Sterk hierin kan betekenen als u zonnepanelen aanschaft en hoe het in zijn werk gaat.

U schaft de zonnepanelen particulier aan

Solar Sterk vraagt de btw teruggave voor uw zonnepanelen aan

Als u er voor kiest de btw teruggave door Solar Sterk te laten regelen, is het voor u heel gemakkelijk.
Na het installeren van de zonnepanelen, ontvangt u per mail een document met daarin een aanmeldlink. Door u via deze link aan te melden, wordt de btw voor u teruggevraagd via Belasting Adviseurs Nederland. Deze organisatie beheert het hele proces, voor vragen tijdens de procedure kunt u altijd bij ons of bij hen terecht.

Het laten aanvragen van de btw teruggave door Solar Sterk is gratis en een van de services die Solar Sterk biedt. Wilt u toch liever zelf de btw teruggave regelen? Dan ontvangt u een korting van € 75,- op de aanschaf van uw zonnepanelen.

In verband met de nieuwe kleine ondernemersregeling is het voor Solar Sterk van belang om te weten of u de komende 4 jaar investeringen verwacht te doen waarvan u btw kunt terugvorderen. Of u deel wilt nemen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling moet u zelf bepalen, dit kan niemand anders voor u doen omdat iedere situatie uniek is. Indien u besluit geen gebruik te maken van de nieuwe kleine ondernemersregeling, kan Solar Sterk u niet helpen met het terugvorderen van de btw over de aanschaf van de zonnepanelen. Dit komt doordat er periodiek (per kwartaal of jaar) aangifte gedaan dient te worden.

LET OP: Het is van belang dat u aan bepaalde voorwaarden voldoet voor het terugvorderen van de btw. U ontvangt bij een offerte van Solar Sterk een brochure waarin meer informatie hierover staat. In sommige situaties kan Solar Sterk de btw niet voor u terugvorderen en dient u dit zelf te doen. Lees daarom de voorwaarden goed door zodat u niet voor verassingen komt te staan na het aanmelden voor de btw teruggave service. Solar Sterk kan niet aansprakelijk worden gehouden voor het niet terug kunnen vorderen van de btw indien u niet heeft voldaan aan de voorwaarden. Door het tekenen van de orderbevestiging gaat u hiermee akkoord.

U vraagt zelf de btw teruggave voor de zonnepanelen aan

U kunt ook zelf de btw op de aanschaf van zonnepanelen terug vragen.. Er zijn dan meerdere stappen nodig.
Hieronder wordt kort omschreven welke stappen er genomen dienen te worden.

Solar Sterk raad aan dat u zich goed laat informeren via de belastingdienst over de exacte gang van zaken. U kunt op de site van de belastingdienst de informatie vinden. Indien u zelf de aanvraag voor terugbetaling van de btw op de aanschaf van uw zonnepanelen regelt, is Solar Sterk niet aansprakelijk voor eventuele (financiële) gevolgen veroorzaakt door het verkeerd indienen/aanvragen van de btw teruggave. Ook bij het niet voldoen aan de regels van de belastingdienst met betrekking tot het doen van aangifte of de eisen van het ondernemerschap voor de btw is Solar Sterk niet aansprakelijk indien u zelf de btw aangifte doet.

Voor het terugvragen van de btw op de aanschaf van zonnepanelen begint u met een formulier in te vullen, welke u op de site van de belastingdienst kunt vinden. In dit formulier moet u ook aangeven of u gebruik wilt maken van de nieuwe kleine ondernemersregeling. Of deze regeling voor u interessant is kan Solar Sterk niet voor u bepalen. Mocht u er vragen over hebben probeert Solar Sterk u altijd zo goed mogelijk te helpen. Op de website van de belastingdienst kunt u meer informatie over de regeling vinden. Als het formulier is verstuurd, moet u de reactie van de belastingdienst afwachten, wat z’n 10 werkdagen in beslag zal nemen. Daarna ontvangt u een brief dat u nu geregistreerd staat als ondernemer voor de btw.

Als u de brief heeft ontvangen duurt het nog zo’n 10 werkdagen voor u nog twee brieven ontvangt van de belastingdienst, met daarin inloggegevens. Deze heeft u nodig voor de btw aangifte.

Zodra u de inloggegevens heeft ontvangen, kunt u bij de belasting inloggen en een rekeningnummer doorgeven waarop u de btw wenst terug te ontvangen.
U bent nu zover dat u de btw aangifte kunt gaan invullen. Na het indienen van de aangifte duurt het nog 10 werkdagen voor u de btw terug op uw rekening heeft.

Over wat er exact bij de aangifte en waar ingevuld dient te worden, verwijs ik u naar de informatie van de belastingdienst.

Let wel op indien u ervoor kiest zelf de btw terug te vorderen van de aangeschafte zonnepanelen bij Solar Sterk. U dient dit binnen een bepaald tijdvak na aanschaf te doen, anders kunt u de btw niet meer terug krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de aangifte tijdig in te vullen en te versturen omdat u anders een boete kunt krijgen. Als u niet zeker weet hoe of wat u het moet doen, adviseert Solar Sterk het dan ook uit te besteden en niet zelf te doen.

Ook is het van belang bij het terug vragen van de btw op de aanschaf van uw zonnepanelen, dat de factuur van de zonnepanelen en het contract met de energiemaatschappij van uzelf, op dezelfde naam staan.

U bent als particulier niet verplicht btw aangifte te doen als ondernemer. Echter moet u zich wel aanmelden als ondernemer voor de btw. Als u dat niet doet, kunt u ook de btw niet terugvorderen.

U staat al ingeschreven als ondernemer voor de btw

Als u al als ondernemer geregistreerd staat, werkt het terugvragen van de btw over de aanschaf van uw zonnepanelen even anders dan wanneer u het particulier aanvraagt. Het terugvragen van de btw als ondernemer dient u zelf te doen, Solar Sterk kan dit niet voor u aanvragen. De btw terugvragen over de aanschaf van zonnepanelen gebeurd tezamen met uw aangifte die u sowieso altijd moet doen (per kwartaal of jaar). Solar Sterk is niet aansprakelijk voor gevolgen van het niet juist invullen van de btw aangifte voor ondernemers. Voor u de btw terugvordert, raad Solar Sterk aan eerst de informatie via de belastingdienst goed door te nemen.

Voor u aan de slag gaat met het terugvragen van de btw als ondernemer, is het van belang of u gebruik maakt of wil gaan maken van de nieuwe kleine ondernemersregeling. Afhankelijk van of u wel of niet daaraan deelneemt, gelden er namelijk verschillende regels. Advies hierover kan Solar Sterk niet geven omdat dit echt afhankelijk is van uw specifieke situatie.

Ook is het van belang bij het terug vragen van de btw op de aanschaf van uw zonnepanelen, dat de factuur van de zonnepanelen en het contract met de energiemaatschappij van uzelf, op dezelfde naam staan. Als deze beide op de naam van uw partner staan en deze persoon is geen ondernemer, zou u ook kunnen overwegen de btw teruggave aan te vragen als particulier.